Bedre for kaninene

Du vet jo at vi har noen av våre kaniner løse innendørs, kanskje spesielt våre belgiske giganter. De får som regel gå inn og ut litt på terrassen for å ta del av alle typer av miljøer, men vi har så mye problemer med døren ut til terrassen som har blitt holdt stengt der i noen måneder nå. Men før jul har vi sørget for at vi skal bytte ut døren slik at kaninene kan få muligheten til å løpe ut og inn igjen, slik som de hadde gjort før. Man kan se på dem at de er langt mindre fornøyd uten den muligheten, så det føltes som et prioritert prosjekt.

Terskel-fri for mindre snuble
Vi har funnet den perfekte løsningen på www.bygghjemme.no i deres utvalg av skyvedører til terrasse. På denne måten unngår vi alle terskler som kaninene så lett snubler over, og det blir lett å slippe inn og ut kaninene lite som de ønsker. Siden har vi også bygget en sandkasse for dem ute på terrassen, som de kan grave i. Det kom faktisk etter at vi så en video på youtube om en hare i Sverige som begynt å bygge bo under en terrasse for ungene sine. Hvis du ikke har sett denne videoen må du bare gjøre det. Den er så fryktelig søt!

Pelle Palu liker livet i flokken
Vår nyeste medlem av familien ser ut til å nyte og føle seg bra her i pakken, sammen med de andre. Det beste han vet er pellets og mais, og vi har aldri møtt en kanin som kan gjøre sitt fornødne så mye som Pelle kan. Vi renser og rydder, men det er som det aldri tar slutt, haha. Han har imidlertid en god vekt og er mektig mobile og aktive av seg. Når vi la ham ut i hagen løper han rundt å gjører små hopp av glede i flere minutter av lykke. Det er fantastisk å se!

Vi bygger nå om i beiten for å gjøre at den kan takle den kommende vinteren, også, og vi ønsker å være klar med dette før den første snøen faller.

Så det er på tide for oss å slutte å skrive her og gå tilbake til arbeidet! Bye så lenge ?

En dyr sommar er over

Denne sommeren har absolutt vært en sommer hvor det har gått en masse penger for våre små kaniner. Vi har bygget i deres hus og i deres beite, og gjort plass til flere raser og flere dyr – men det siste er at de også har gnaget ned våre utemøbler, så vi har nå gjort en bestilling på nye møbler også.
Stoler i tre fungerer ikke
Selv om jeg foretrekker tre før plast har vi trolig innsett nå at det ikke egentlig fungerer optimalt har på gården der kaninene løper løs. Forrige uke fikk vi erfar i en dramatisk måte att de har gnagd på beinene på begge stoler og borden, da Anders falt ned og gikk rett ned i bakken. Etter at vi søkte på Internett for nye hagemøbler så fant vi det på trademax.no, så nå er det bare å vente på levering.
Det er ganske fint at du kan velge å få hjemkjøring av møblene for en ekstra kostnad. Det er ikke så dyrt å velge det, men det hjelper oss utrolig mye med vår tid her hjemme. Det tar ganske mye tid, energi, engasjement og planlegg for å fortsette å kjøre å hente store møbler, åka hjem med dem, bære, pakke ut, etc. Vi er glade hvis vi ikke må gjøre det, så vi betaler mer enn gjerne litt ekstra for den hjelpen.
Sist i familien: Pelle Palu
Forrige uke for vi og hentet hjem en ny kanin; Pelle Palu. Han er fra Sverige og har en veldig fin stamtavle bak ham – der han blitt far til mange kaniner som har vist seg å ha et virkelig godt humør kombinert med en veldig god helse. Nå er ideen at han vil leve med oss og delta i avl for omtrent ett år. Der etter vil han pensjonere seg og leve livet her hos oss sine siste dager.

pelle kanin

Hils på vår nye familiemedlem Pelle!

Pelle Palu blir den andre avlshann vi har hatt her i form av dvergvedder, og vi virkelig lengtet etter ham her på gården. Han har sjarmert hele familien med sin fantastiske personlighet og det er virkelig en rampete liten fyr ?

Vi utvider til flere kaniner

Før våre tester som har vært at flytta en del av våre kaniner innendørs så har vi foruten å kjøpe nye møbler også utviklet egne løsninger. Det virket best å gjøre det for å få en god løsning på den lille plass som vi har, og selv om det er mange gode møbler å kjøpe klar så krevde dette at Thor måtte ta opp en hammer og noen spiker og komme i gang. Ingen ferie for ham ?

Kanin oppdrett på to etasjer
Vi har nå laget to nivåer i et av rommene her hjemme for å gjøre plass til flere merder og flere steder. Fra Etagen er åpenbart trygg måte for kaninene å få både opp og ned fritt. Jeg personlig syntes det var en veldig god løsning, og hvis det fungerer bra, kan vi selv bygge en tredje etasje for å komme. For en start, tenkte vi at det vil være vår dvergvedder som kan flytte inn i rommet så får vi vurdere da, og se om vi skal prøve å sette sammen to forskjellige raser kan.

Thor tok bilen til Bygghjemme for å kjøpe litt mer materiale for bygging. Han var veldig glad og følte de hadde byggevarer med god kvalitet der, så da vet du hvis du selv ønsker å bygge fremover ? Når han kommer hjem så skal vi bare pynte med halm, høy, mat skåler, pinner og innredning og deretter få nok noen av våre babyer flytte i allerede i kveld. Det blir utrolig spennende å se hvordan det går!

liten kanin

Se så sjekk liten en ?

Planlegger en ny gruppe med kanin babyer i vinter
Snart begynner vår paringstid her og vi håper at vi blir nødt til å øke antallen i familien i vinter. I år har vi hovedsakelig fokusert på våre belgiske harer. Vi har lagt merke til at de har blitt mektig populær i familier med barn nå i det siste men jeg vet ikke hvorfor. Det er vanligvis Rex og Veddurerne som være de som er mest etterspurt. Men jeg antar at tidene forandrer seg ? For vår del spiller det ingen rolle. Alle raser er like verdifulle i vår familie og vi alle elsker kaniner som om de var våre barn.

En mer fleksibel kaninliv

Jeg har, som de vet, vært i Sverige for noen uker her på våren for å lære litt mer om noe som har blitt en nyhet i området av kaniner och deres liv. De kaller det en friere kanin liv, og det betyr at du har begynt å la kaninene leve innendørs med mennesker – fritt. Ikke i bur.

De sitter på sofaen og se på film, de hopper rundt på gulvet og leke med kattens sin leketøy og de har sin mat og vann område på kjøkkenet. Akkurat som katter.

Forberedelse til kaninens innendørs-liv
Jeg kom i kontakt med dette gjennom en Facebook-gruppe fra begynnelsen. Det var noen kvinner som hadde startet dette for å vise at det er mulig å leve med kaninene på samme måte som du har levd med katter hele tid. Jeg bare måtte gå og se. Og nå som jeg har sett det i virkelig så vi må bare prøve dette hjemme.

Men å ha kaninene inne i stedet for ute krever at vi skal gjøre litt nytt hjemme først, så vi har begynt å se på å kjøpe noen nye møbler. Jeg har fortalt Thor at Chilli har veldig gode møbler til meget akseptable priser. Du kan ikke kjøpe altfor dyre ting nå fordi det vil være en høyere slitasje.

Thor sannsynligvis syntes vi ville kjøpe brukte møbler istedet, men jeg foretrekker å sette penger på gode ting, og jeg synes at du får det med Chilli. Vi må for eksempel ha møbler som fungerer for kaninerna, og som de ikke kan skade seg selv på. eller sette seg fast i.

Ting å vurdere
Hvis du også ønsker å prøve dette med en friere kaninliv så jeg har summert opp alle råd og tips jeg fikk fra folk jeg bodde sammen med i løpet av min tur til Sverige. Så vennligst sjekk og ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.

  • Kaniner kan, akkurat som katten, gå på boksen for å gjøre sine behov. Sørg for å få en god bokse med sand for å unngå kjedelig rensing.
  • Fjern eventuelle farlige gjenstander fra gulvet.
  • Bruk treplanker for å bygge stiger til kaninene slik at de kan komme opp på sofaen.
  • Husk at de ønsker å ha noe å skjule seg i, så arrangere et lite hus for dem.

Nyt av ditt nye liv med kaniner innendørs ?

Kanin og jente

Kanin sammen med jente.

Steinsprut i frontruta…

Forrige dagen matte jeg undersøke steinsprut skade. Det var faktisk ikke steinsprut, det var mer som et steinkast, og uansett hvor utrolig det enn høres ut så er hvert ord av dette sant.

Jeg dro mot handlesenteret med bilen for å kjøpe inn alt det jeg trenger til en stor familiemiddag. Plutselig smalt det hardt i frontruta. Jeg hoppet opp og skrek hardt, men i øyeblikksminne visste jeg hva jeg hadde sett. En kar gikk nemlig på fortauet. Og akklurat i de millisekundene før steinen smalt i frontruta gjorde han en slags helsirkel med den ene armen, og jeg forstod umiddelbart at han kastet steinen.

Steinen traff midt på frontruta, rett i beste synsfelt forover. En meget vakker stjerne rett foran meg. Takk gud (og nettet) for at hjelpe finnes for steinsprut – til lav kostnad. Du betaler nemlig ingen egenandel for å reparere en steinsprut forutsatt at bilen har kasko eller delkasko.

Jeg ble sint og snudde bilen i første rundkjøring og dro tilbake, for jeg visste hvor gangfeltet gikk og hvor jeg kunne kjøre slik at han ble nødt til å passere meg. Jeg kjørte bilen inn over gangfeltet og så fyren komme rett i mot meg. Han bablet for seg selv mens han gikk, og så veldig aggressiv ut. Han var forrykt, som de eldre kunne ha kaldt det.

Jeg synes han så dopet ut og gikk ikke ut av bilen engang. Det jeg angrer på derimot er at jeg ikke ringte politiet. Det hadde vært godt om de kunne ha kommet og sjekket ut hva som foregikk. Personlig trodde jeg han var høy eller full av noen stoffer du bør holde deg unna.

Uansett hva som forårsaket det hele, er det godt at det er noen som kan ta seg av det. Ryds bilglass skryter veldig og holder det de lover. Bilen min er så god som ny. Dette er andre gang i livet mitt at noen har forsøkt å destruere bilen min med stein. En annen gang da jeg dro hjemmover i en trafikkfil innemurt med betong, du vet; veiene blir jo bare trangere og trangere i enveiskjørte felt som leder alle mulige steder.

Du unngår møteulykker, men skaper kaos når noen havarerer uten mulighet til å kjøre rundt. Det var en slik fil jeg kjørte på et sted det gikk en gangveg over veien. Jeg la merke til at det stod folk der. Dette var om kvelden og de lignet en svart skygge. Det var flere personer som stod der sammen.

Plutselig og uten forvarsel lå en relativt stor stein midt i kjørefeltet uten sjans til å stoppe eller å kjøre utenom. Den var på størrelse med en kålrot eller en halvkilo gauda, og jeg siktet bare slik at den kunne passere under meg et sted med best bakkeklaring og hørte et lavt, men bestem,t dunk under meg. Jeg vurderte å stoppe, men valgte å fortsette. Også denne gangen unngikk jeg å ringe politiet, men neste gang vil jeg gjøre nettopp det.

På en annen side vil dette gjøre politisentralen enda mer overarbeidet i følge norske aviser. De må man selvsagt ikke stole for mye på, men husk å ringe Ryds hvis du trenger glasshjelp til bilen!

Vi forlenger sommeren!

Er det noe jeg elsker så er det sommeren, men i Norge har den en dårlig tendens til å være litt i korteste laget. Derfor har jeg og mannen min Thor bestemt oss for å bygge et uterom, eller en vinterhage om du vil. Da vil vi forhåpentligvis kunne forlenge sommeren utover høsten, og fortsatt få den samme følelsen som å sitte ute i hagen når temperaturen synker også.

uterom fra santex

Bilde: Santex.no

Fortsatt på planleggingsstadiet
Vi har ikke helt bestemt oss for hvordan vi skal sette rommet opp. Men det vi vet er at vi i hvert fall skal ha både gjennomsiktige vinder og tak. Så vi prøver med andre ord å emulere det å kunne sitte ute i hagen. Vi kommer jo selvsagt også til å legge inn elektrisitet der, så uterommet vil helt klart bli brukt vinterstid. Tenk så fint det vil være å kunne sitte der med en bok og en kopp varm kakao når snøfyken farer rundt deg. Jeg har alltid vært fascinert av glasstak, og gleder meg stort til å endelig få det nå. Det er noe fritt som skjer med menneskesinnet når det er eksponert for naturen. Det er derfor jeg er så glad i jobben min som kaninoppdretter også, å få jobbe med dyr og ta vare på de er nemlig ekstremt verdifullt arbeid. Og når jeg i tillegg ser gleden de små kaninene skaper til de som adopterer de, ja da vet jeg at jeg har funnet riktig arbeid. Jeg er også svært så heldig å ha en mann som deler akkurat de samme verdiene som meg!

Nytt badekar i huset

Det går mye tid til å passe på kaninene i hverdagen. Da er det godt å kunne ta seg et godt bad om kvelden.

Tidligere har vi bare hatt dusj, og dette er en løsning vi ikke har vært fornøyde med. Derfor har vi nå gått til innkjøp av et helt nytt badekar.

Badekaret vi har kjøpt er en relativt stor modell. Jeg fant det på den nye nettbutikken Bygghjemme (www.bygghjemme.no). Her var det svært mange forskjellige modeller å velge mellom. Siden vi liker å ha litt plass så gikk vi for et av de største. Overraskende nok var det heller ikke spesielt dyrt å kjøpe et slikt badekar. Dette var en opptur for oss i en hverdag som er preget av økonomiske utfordringer.

badekar

Badekaret er svært populært og hele familien har tatt det i bruk. Det er utrolig godt å kunne legge seg i badekaret, og glemme kaninene etter en lang arbeidsdag. Jeg får virkelig kommet meg til hektene igjen.

Det nærmer seg jul og det er spennende tider på gården. Vi dekorerer og gjør alt klart til den store dagen. I tillegg er jeg godt i gang med å bake årets utvalg av julekaker. Jeg tenker at badekaret er litt som en stor julegave til hele familien. Jeg tror ikke vi kunne ha kjøpt noe annet som alle hadde hatt så mye glede av.

Syk kanin

En av kaninene våre er i dag blitt veldig syk. Vi er svært bekymret, og håper at veterinæren snart kommer til gården.

Det er alltid trist når dyrene ikke er i form. Da blir man fort bekymret for om det skal gå bra med dem.

Kaninen ligger på gulvet og klarer omtrent ikke å bevege seg. Dette oppdaget jeg først i dag når jeg skulle sjekke dyrene. Jeg aner ikke hva problemet er, men det ser uten tvil svært ille ut. Jeg blir alltid engstelig når sånne ting skjer. Som regel går det jo bra med dyrene etter at de har fått god behandling. Likevel er det den usikkerheten som gjør at man tenker at det verste skal skje.

Veterinæren har sagt at han skal komme innom i løpet av dagen. Dette er ikke et sekund for tidlig etter min mening. Det virker som veterinærer i distriktet ikke tar jobben sin på alvor. Hver gang jeg ringer er det alltid en grunn til at de ikke kan komme med en gang. Da lurer jeg litt på hva som er vitsen med hele ordningen. Det virker nesten som det er fare for at dyrene kan dø før de får skikkelig behandling.

Jeg håper på det beste nå, men er svært bekymret. Likevel forsøker jeg å tenke positivt, og fokusere på at kaninen snart får hjelp.

Vakker skinnsofa i hus!

Etter mange år med en utslitt sofa så bestemte jeg meg endelig for å handle. Etter en del undersøkelser bestilte jeg en helt ny sofa fra Trademax.

Vanligvis er jeg svært sparsommelig når det kommer til investeringer på hjemmefronten. Den gamle sofaen var likevel for dårlig til at det gikk an å beholde den.

Som å sitte på gulvet
Med den gamle sofaen føltes det til slutt litt som å sitte på gulvet. Etter å ha tviholdt på den i flere år måtte jeg til slutt innse at dette ikke gikk lenger. Det var vemodig å si farvel til et møbel man har hatt i 20 år, men det er samtidig utrolig godt med en ny sofa i stua. Det er bare å gi honnør til Trademax som har solgt meg et ekte kvalitetsprodukt.

Ekte skinn
Den nye sofaen er laget i ekte skinn og er svært komfortabel. Dette er en type design som jeg alltid har vært svak for. I tillegg får man følelsen av at materialet er av svært god kvalitet. Tiden vil nok vise om dette er tilfellet. Om noe skulle skje så har nettbutikken uansett 5 års garanti på sofaer. Dette gjør at man får en ekstra sikkerhet ved kjøp. Denne fordelen er viktig når man bestiller noe så dyrt som en ny sofa.

Jeg nyter allerede de fine kveldene i den nye sofaen. Derfor krysser jeg fingrene for at jeg kan ha denne modellen i mange år.

Nye hagemøbler fra Trademax

Bor man på gård og driver med dyr, så må du like å være ute. Og det er ingen tvil om alle i familien vår liker å tilbringe rolige og varme sommerkvelder på uteplassen vår. Med en stor og god uteplass får man jo et ekstra rom i huset sitt, og den fyller mange behov. Vi har murt opp en grillplass, så her kan vi ha kjøkken og spisestue i tillegg til kosekrok, alt i ett!

Blir myggen for plagsom pleier vi å sette opp noen hjemmelagde myggfeller også. Alt man trenger til de er vann, sukker og gjær og en 1,5 liters brusflaske. Ved kutte flasken i to, sette toppen opp ned i bunnen og dermed putte litt vann, sukker og gjær oppi. Siden myggen går etter co2 så går den rett til flaska og unngår oss!

Til denne fantastiske uteplassen vår har vi nettopp gått til innkjøp av nye hagemøbler. De fant vi på trademax.no, og der var det mye fint! Hagemøbler fra Trademax er i meget god kvalitet og veldig fint design, så der var det ikke mye tvil. I tillegg ble de kjørt rett på døra, og totalprisen var veldig rimelig. Nå har vi en flott sofa, bord og stoler i samme stil og vi kan ha flere venner på besøk også uten å gå tom for sitteplasser. Er du på utkikk etter nye møbler anbefaler jeg virkelig trademax.no. Det er som sagt kjempestort utvalg så de fleste burde finne noe som passer her.